dimecres, 26 de juny del 2013

Algunes dades de l’escola bressol el Palauet


La despesa total per alumne a l'any ha disminuït els darrers anys més d'un 15%, i ens trobem molt per sota de la despesa corrent que fan els municipis de la província de Barcelona. El curs 2011/12 la despesa per alumne va ser de 3.938 euros, a la resta de la província la despesa mitja per alumne es situava en 5.207 euros l'any.

L'ajuntament amb la seva aportació finançava tan sols un 16 % de la despesa de l'escola bressol el curs 2011/12, aquest percentatge és molt inferior a l’aportació que fan els municipis de la província de Barcelona, de mitjana els ajuntaments estan cobrint gairebé un 40% del cost de les escoles bressol. Amb l'aportació que es planteja al concurs la reducció encara seria molt més dràstica i el curs vinent l’aportació de l’ajuntament tan sols representaria un 11% del pressupost de l’escola.

També contribueixen al finançament de l'escola bressol la Generalitat i la Diputació de Barcelona, aportació que representava un 33% del cost de l'escola durant el curs 2011/12. Si bé la Generalitat està reduint la seva aportació, la Diputació actualment està ajudant als ajuntaments a finançar el manteniment d'equipaments deficitaris. A través de les meses de concertació la Diputació ha atorgat 400.000 euros en els popers 3 anys per al manteniment de diferents equipaments municipals de Canet, dels quals segons ens va dir el mateix alcalde en una reunió 112.000 euros estan destinats a l'escola Bressol, però això no està escrit enlloc, ni tan sols es té previst en el pressupost per al curs vinent, volem el compromís de que aquest diners es destinaran a l’escola bressol.

La quota de les famílies s'ha incrementat un 20% des del curs 2011/12 . El curs 2011/12 les famílies amb la nostra aportació ja cobríem més d'un 50% de les despeses de l'escola, mentre que als municipis de la resta de la província l'aportació de les famílies de mitjana cobreix un 36,8% de les despeses dels centres. El proper curs, amb el preu que es planteja al concurs les famílies finançarem més d’un 65% de les despeses del centre. A més, el concurs parteix d’un preu de menjador de 8,13 euros diaris, un preu que també és considerablement elevat. A partir del curs vinent si una família deixa el seu infant a dinar cada dia haurà de pagar una mensualitat total de 340 euros, creiem que aquest és un cost molt difícil d’assumir per a moltes famílies.

Per això també demanem a l’Ajuntament que estudi la possibilitat, que ja estan implantant altres municipis, d’establir diferents tipus de quotes segons el nivell de renda i també per famílies amb membres a l’atur. Tal i com planteja la llei 5/2004 de creació de llars d’infants de qualitat aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya, l’educació de 0 a 3 és un dret social dels infants i de les famílies. L’escola bressol constitueix el primer agent educatiu formal  que complementa la tasca educativa de la família i s'ha de considerar com una inversió en la millora de la societat actual i no com una despesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada